På gång

Det bär mig emot att säga men hösten är i antågande och med den börjar det hända många saker i vår församling. Denna veckas ”Ord från pastorn” kommer därför att innehålla mycket information. Läs så missar du inget av vad som är på gång.

Innan jag ger mig in i all information så vill jag dock nämna en tråkigare sak. Vår pastor och min medarbetare, Carina Hult, är för tillfället hemma och sjukskriven. Hon var med om en cykelolycka som kunde ha slutat illa men som ”bara” resulterade i en rejäl hjärnskakning, en åktur med ambulans och lite andra blessyrer. Carina mår efter omständigheterna ok men behöver tid för återhämtning och kommer därför att vara sjukskriven åtminstone denna och nästkommande vecka.

Gudstjänster

Under våren så har vi förflyttat våra gudstjänster till webben. Nu ämnar vi att börja fira gudstjänst med gudstjänstdeltagare på plats i våra lokaler igen. Den 6:e september kl 11.00 är det höstupptakt och gudstjänst och du är välkommen att vara med på plats.

Vi följer rådande restriktioner och folkhälsomyndighetens riktlinjer vilket innebär att vi för tillfället inte får samlas mer än 50 personer till gudstjänst. Inledningsvis kommer vi att ha en gudstjänst varje söndag men med start den 20:e september ämnar vi att samlas till två gudstjänster varje söndag kl 11.00 och 13.00. Vi vill prova att hålla två gudstjänster för att göra det möjligt för så många som möjligt att samlas till gudstjänst.

För att säkerställa att vi följer de restriktioner som gäller för tillfället och för att undvika situationen att komma till en ”full” kyrkbyggnad så kommer vi att använda ett enkelt bokningssystem. Varje vecka kommer församlingens medlemmar få ett e-postmeddelande med en länk till  länk till en hemsida där man enkelt fyller i namn och telefonnummer och hur många sittplatser man vill boka inför den kommande söndagen. Det är inte säkert att alla har möjligt att boka via internet och därför är det också möjligt att ringa mig (0729-75 82 03) och säga att man vill ha en plats vid söndagens gudstjänst.

Notera emellertid att folkhälsomyndigheten har flaggat för att restriktionerna och reglerna kring offentliga samlingar kan komma att förändras inom en nära framtid. Det kan alltså bli så att upplägget med två gudstjänster och bokning av platser inte blir långvarigt.

När vi nu börjar fira gudstjänst med gudstjänstdeltagare på plats så kommer vi också genomföra åtgärder för att minska risken för smittspridning så mycket som möjligt och tillse att vi kan hålla fysiskt avstånd till varandra.

Gudstjänsten kl 11.00 kommer även i fortsättningen att webbsändas så att du som inte har möjlighet att vara med på plats kan följa med i gudstjänsten där du befinner dig.

Fixardag

Fastighetsrådet bjuder in till en fixardag den 19:e september för att vi tillsammans skall hjälpas åt med underhåll och skötsel av vår kyrkbyggnad. Dagen drar igång kl 09:00 och av erfarenhet vågar jag påstå att det är ganska så trivsamt att i trossyskons närvaro lägga ett antal timmar på att förvalta och ta hand om de fastigheter som församlingen nyttjar. Det är en förmån att ha resurser som vi kan nyttja, i det här fallet en gedigen kyrkbyggnad, för att evangeliet skall nå fler människor.

Inspirationshelg med Mattias Martinson

Den 12:e september skulle vi haft vår församlingsdag och Mattias Martinson som är lovsångsledare och predikant skulle ha medverkat. Församlingsdagen har skjutits på framtiden men vi får fortfarande besök av Mattias för en helg med inspirerande undervisning och möjlighet att samlas till bön och lovsång. Så här ser helgen ut:

Lördagen 12:e september

14.00 – 15.00 Bibelstudium ”Gudstjänst till Guds ära”
15.00 – 15.30 Fika
15.30 – 16.30 Workshop ”Att leda lovsång till Guds ära”
16.30 – 17.15 Samling för församlingens musiker
19.00 – 20.00 Lovsångsgudstjänst

Söndag 13:e september

11.00 Gudstjänst med musik och förkunnelse av Mattias.

Jag tror att det kan bli en spännande helg där vi, även om vi inte kan samlas hela församlingen, kan bli inspirerade och uppmuntrande inför en ny termin. Det var länge sedan vi firade ”riktiga” gudstjänster och vad skulle kunna passa bättre inför att vi tar upp vårt gudstjänstliv igen än att få reflektera över varför vi samlas söndag efter söndag? Ta chansen och var med! Anmälningslänk kommer inom kort.

Nytt låssystem

Vi har ett nytt låssystem installerat i vår kyrkbyggnad då den gamla kodlåset slutade fungera. I samband med installationen av det nya låssystemet så har alla lås blivit utbytta. Om du alltså har en gammal nyckel, ett kort eller en tag som du använt dig av för att komma in i kyrkan så fungerar dessa inte längre. Så hur ska du komma in i kyrkan? Svaret är att du kommer in i kyrkan genom att använda dig av en app på din telefon som du låser upp entrédörren på nedre plan med.

Om du vill ha möjlighet att låsa upp dörren med en e-nyckel via din telefon så gör du följande:

1. Sätt in 225 kr på församlingens konto och märk insättningen E-nyckel följt av förnamn och efternamn (så långt det får plats i meddelandet). Det är en engångskostnad som syftar till att täcka kostnaden för installationen av det nya låssystemet.

2. Skicka ett mejl till passage@equmeniakyrkangrabo.se och skriv att du vill ha en digital nyckel. Nya användare måste skapas manuellt så det kan det dröja ett tag innan du registreras som en användare i systemet men vi jobbar på att beta av e-nyckelförfrågningarna så snart som möjligt.

3. När du registreras som en användare i låssystemet så kommer du att få ett mejl med en bekräftelse på att du har fått en e-nyckel i systemet och en länk till Appstore respektive Google Play för nedladdning av den app som hanterar din e-nyckel som används för att öppna dörren. Första gången du använder appen krävs att du genomför en enkel konfiguration. Om du behöver hjälp med konfigurationen så hittar du en guide med bilder och steg för steg-instruktioner här: https://www.equmeniakyrkangrabo.se/wp-content/uploads/2020/08/Guide-för-installation-av-app-i-mobil-för-passagesystem.pdf

Ombud till kyrkokonferensen

Varje år kallar Equmeniakyrkan till kyrkokonferens och vi som församling har rätt att skicka tre stycken ombud till konferensen. På grund av corona-situationen så har konferensen blivit flyttad till webben i år. På konferensen behandlas motioner och särskilt för i år, val av nya kyrkoledare. Två av våra ombud som som valdes vid församlingens årsmöte har inte möjligheten att medverka i den form som konferensen nu fått vilket betyder att det finns platser lediga. Vill du vara med på kyrkokonferensen som ombud för vår församling så kan du alltså vara det hemifrån i år. Konferensen äger rum 18 – 27 september. Men det innebär inte att man är uppkopplad hela dagarna i över en vecka. Några gånger per dag deltar man i omröstningar och tar del av förhandlingarna på digital väg. Om du skulle vilja vara ombud så kan du skicka ett mejl till styrelsen.

Förbön och tacksägelse

Den här veckan får du som ber gärna be för:

  • Carina. Be för en god återhämtning för Carina efter cykelolyckan.
  • Corona-virsuet. Be att Gud stoppar spridningen av viruset och ger makthavare och myndigheterna vishet att hantera situationen på bästa vis.
  • Äldre och isolerade. Be för dem som är hemma och isolerade, att de mitt i det som är svårt, får finna glädjeämnen och erfara Guds närvaro.
  • Gudstjänster. Be att vi får uppleva en stark gudsnärvaro när vi samlas till gudstjänst igen och att Gud påminner oss om värdet av att komma samman.
  • Tacka. Tacka Gud för alla spännande saker som ligger framför i höst.

/Andreas Engström
Pastor och föreståndare
Equmeniakyrkan Gråbo