På gång

Efter att ha varit hemma och sjuk ett par dagar under veckan kan jag nu såhär på torsdagskvällen ändå sätta mig ned och skriva ihop den här veckans ”Ord från pastorn.” Det är en hel rad med saker på gång i vår församling trots ”coronatider”. Det är uppmuntrande att vi som församling söker att hitta vägar framåt och inte bara väntar på att ”allt ska bli som vanligt.” Den här veckans ord från pastorn kommer därför innehålla en hel del förhandsinfo om saker som ligger framför.

Barnen och söndagarna

Jag har en i mina ögon viktigt hälsning från vår barnkordinator Matilda. Hon skriver så här:

Hej kära föräldrar!

Vi står inför en angenäm utmaning just nu! Vi har ca.50 barn i åldrarna 3-12 år, vår församlings framtid, som brukar komma med sina familjer för att fira gudstjänst i vår kyrka. Församlingen har anställt mig som barnkoordinator för att koordinera arbetet kring dessa barn. Men just nu har jag inga att koordinera. Jag har två tonåringar som kan hjälpa till 1ggr/mån och två vuxna som kan hjälpa till 2 ggr. denna termin. Vi behöver vara fler. Jag behöver minst 2 vuxna med mig och en tonåring som kan vara hjälpledare för att göra bra samling för barnen.

Antingen kör vi en storsamling (barnmöte) eller så kör vi smågrupper (3-5 år, 6-9 år, 10-12 år) beroende på vilka som kan vara med och vad ni kan tänka er vara med på. Jag har gjort ett dokument där ni kan skriva in er vilken söndag ni kan vara med och vad ni kan tänka er att hjälpa till med. Jag tar fram material och fördelar arbetet inför varje vecka. Kom gärna med andra tankar och feedback kring arbetet med barnen på söndagarna.

Jag har pratat med många av er redan och jag vet att många av er kämpar med livets utmaningar just nu. Men jag tror ändå att vi är några som kan prioritera att ge barnen (och oss själva) en glädjefylld söndagsgudstjänst på barnens nivå.

Så ett sista upprop!

Kolla igenom er almanacka och se när ni skulle kunna vara med att ge barnen möjlighet att växa i sin relation med Jesus och till varandra. Annars får vi lägga ner Söndax tills det finns medarbetare. Detta upprop går även ut till hela församlingen.

Här kommer länken. Skriv ditt namn på det datum som du kan medverka och skriv ditt namn i den ruta vad du kan tänkas hjälpa till med. Utmana dig själv och gör något du aldrig gjort förr!

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L12kaptk9wUFm9qoWpGlpWRSQizMdPuknMcq9ZfvsAI/edit?usp=sharing

Var välsignad i allt du företar dig! Gud går framför dig, bakom dig och till och med bär dig genom trånga och tuffa passage i livet!

Varma hälsningar,

Matilda Edvinsson

Barnkoordinator

Till det Matilda skriver skulle jag vilja lägga till en egen betraktelse. Jag gick in på dokumentet och såg till min glädje att det redan är så att en del personer känt sig manade att vara med och ordna med innehåll för barnen på söndagarna. Men det var slående att det bara var kvinnor som lagt in sitt namn i dokumentet, för att inte säga bara mammor! Jag vågar påstå att det inte finns något textavsnitt i Bibeln som förbjuder män från att vara med och föra tron vidare till kommande generationer och jag vågar tro att det finns män som skulle kunna göra en jätteinsats någon söndag.

Bönehelg

Nu till helgen har du chansen att vara med och be tillsammans med våra syskon i Stora Lundby kyrka och Centrumkyrkan. Alla samlingar är i eller utgår från centrumkyrkan.

Fredag
19:00 Bön, lovsång och undervisning av Stefan Börjesson (resepastor, Kungsbacka pingst)

Lördag
10:00 Bön
15:00 Bön
19.00 Bön, lovsång och undervisning av Stefan Börjesson

Söndag
10.00 Bön
19.00 Bön och lovsångs-kväll

Välkomna!

”Min osminkade resa” 24 oktober kl 15.00

Den 24:e oktober får vi besök av en kvinna vid namn Annika Krusell som delar en livsberättelse igenom både tal och sång. Min kollega Carina Hult skriver så här om samlingen:

Min osminkade resa” en eftermiddag med Annika Krusell, lördag 24 oktober kl 15. Annika kommer från Klädesholmen, och är medlem i Betel, Klädesholmen.

En resa genom sorg och förlust av två bröder, i en kärleksfull berättelse om att få mod att möta livet som det är. Annika berättar om sårbarhet som kan bli nya öppningar till dig själv, till Jesus, till varandra, till församlingen och andra. Vad händer när vi stannar och öppnar upp i vandringen genom sorgen, kan den vändas till gott? Annika berättar ”underifrån”, inte för att lära oss något, men för att dela med oss. Hon sjunger tre egna sånger vilka vävs in i berättelsen. Fika serveras efter föredraget.

Du anmäler dig online på: https://magnetevent.se/Event/min-osminkade-resa-24e-oktober-kl-1500-39548/ Det går också bra att kontakta kontakta Carina Hult på tel: 072 9776724.

”Den livslånga kärleken finns inom räckhåll” 21 november kl 13.00

En församlingsmedlem jag talade med berättade att församlingen en gång hade arrangerat ett föredrag som handlade om att arbeta på sin parrelation. Till föredraget kom ett antal gifta kvinnor som fick gå dit utan makar. Dem tyckte att relationen var bra som den var. Det i sig är ju fantastiskt, att kunna känna att man lever i en god relation är ju inget dåligt!

Samtidigt kan vår inställning till olika intressen vara helt annorlunda. Någon kan greja med sin bil hur mycket som helst, även om den egentligen är i ganska gott skick. Andra tycker om att påta i trädgården, även om också den kanske egentligen ser ok ut för tillfället. Ytterligare någon kan troget följa sitt älskade fotbollslag i ur och skur även om ju laget helt säkert skulle klara sig utan min support i en match eller två.  Vi överlåter oss helt enkelt till sådant som vi värderar. Kan det inte vara värt att ha en liknande inställning till en parrelation om man lever i en sådan? Jag tror det.

För att ge församlingens medlemmar, som lever i en parrelation, tillfälle att få input och peppning kring hur vi kan ta hand om våra relationer så har vi bjudit hit Mikael Gunnardo som driver ”Relationsfirman (www.relationsfirman.se). Mikael har stor erfarenhet av parterapi och föreläser runt om i Sverige, både i och utanför kyrkans väggar.  Föredraget hos oss kommer ha temat ”Den livslånga kärleken finns inom räckhåll” och beskrivs så här på relationsfirmans hemsida:

Minns ni dagen då ni sa ja till varandra? Tiden går fort och de ambitioner man från början hade med parrelationen kan vara svåra att leva upp till. Livettillsammans kan vara fantastiskt! Trots det slutar många förhållanden i slentrian och/eller separation.

Med erfarenheter från både sitt eget äktenskap och från många av de samtal han haft med par i kris försöker Micke besvara frågan: Vad behövs för att bygga en kärleksrelation som klarar med- och motgång? Svaren han ger på den frågan ger hopp om att den livslånga kärleken finns inom räckhåll.

Missa inte detta! Mer info om anmälan kommer!

Förbön och tacksägelse

Den här veckan får du som ber gärna be för:

  • Corona-virsuet. Be för hela coronasituationen, om beskydd och att pandemin skall komma till sitt slut.
  • Mötesplats. Be för Mötesplats som startat igen. Be att det får ske betydelsefulla möten.
  • Tacka. Tacka Gud

/Andreas Engström
Pastor och föreståndare
Equmeniakyrkan Gråbo