På gång

Ibland blir saker och ting inte som man tänkt sig. Som den här veckan som jag fått inleda med att vara hemma med ett sjukt barn. Men imorgon bär det av till skolan igen för sjuklingen som nu blivit frisk. Ikväll kommer jag ändå ha glädjen att få träffa deltagarna i församlingens Betakurs och några personer som vill prova på Alpha. Vi hade uppstart för Alpha förra veckan men då uteblev deltagarna, under veckan hörde ett par personer av sig och sa: ”Jag ville ju egentligen vara med men jag vågade inte gå dit själv.” Vi kör en provapåomgång ikväll så får vi se vart det leder. Där Alpha-deltagarna uteblev överflödade dock Beta-deltagarna. Om du skulle vilja betjäna denna grupp på ett konkret vis så behöver vi hjälp att under ett antal onsdagar framöver laga en enklare måltid. Idag har jag lagat soppa som jag ska bjuda på (jag hoppas att de överlever). Hör av dig till mig om du skulle vilja hjälpa till med detta.

I fredags ägde något roligt rum. I vår kyrksal satt ca 90 ungdomar samlade till kvällsgudstjänst och releastefest inför skidläger i Trysil. Ungdomar från Equmeniakyrkan Gråbo, Floda och Lerum åker vid nyår till Trysil för dagar fyllda med skidåkning, gemenskap, bön och andakter. Det var så gott att få välkomna dessa ungdomar till oss i Fredags. Ja, för så var det. Jag fick nämligen möjligheten att predika för dessa ungdomar då ordinarie predikant med kort varsel uteblev. Johannes hade fullt upp att förbereda inför söndagens Equmeniagudstjänst så jag fick hoppa in.

Medlemsskola och våffelkyrka

Kvarvarande dagar under veckan så ska jag bland annat förbereda innehållet till vad jag tror är Equmeniakyrkan Gråbos första medlemsskola. Torsdagen den 21:a november, om ungefär en månad, är alla som har en tro på Jesus och som antingen är nyfikna på vår församling och församlingsmedlemskap eller som till och med bestämt sig för att gå med i församlingen välkomna till den första av två samlingar då vi kommer att tala om vad församlingsmedlemskap innebär, vad Guds tanke med församlingen är, hur är Equmeniakyrkan Gråbo är organiserad och mycket annat.

Finns det personer i din närhet som tror på Jesus men som ännu inte tillhör en församling? Då tycker jag att du ska ta chansen och fråga dem om de skulle vilja vara med på vår medlemsskola. Man förbinder sig inte till något genom att vara med på mellanskolan. Man kan vara med och bara lyssna och fundera. Är du redan medlem i församlingen men ändå sugen på att ta del av undervisning kring vad det egentligen innebär att vara med i en församling, varför man är det, osv, ja då är du också välkommen! Tveka inte att skicka iväg ett mejl till mig och anmäl dig.

På fredag fortsätter höstens försök med att tillsammans med de övriga kyrkorna i Gråbo möta människor på Mjörnbotorget. Under de senaste månaderna har vi regelbundet stekt våfflor och bjudit människor på Gråbos godaste utomhusgrillade våfflor! Inte så sällan så har det blivit ingången i ett samtal om tro. Alla som är sugna att haka på är välkomna att vara med.

 

Kyrkoavgift

För några veckor sedan så fick jag ett brev i min brevlåda. Det var från Equmeniakyrkan nationellt och de tyckte att jag skulle låta min kyrkoavgift gå till Equmeniakyrkan. I söndags så möttes jag av samma uppmaning igen! Den här gången var det Kjell Johnsson, församlingens kassör som stod på kyrktorget och sa till alla han mötte att de borde låta sin kyrkoavgift gå till Equmeniakyrkan. Vad handlar detta egentligen om?

I Sverige betalar alla som är medlem i Svenska kyrkan en obligatorisk kyrkoavgift på 1% av ens årsinkomst. Om man vill så kan man välja att låta den avgiften gå till Equmeniakyrkan istället. Det fina i kråksången är att då går en stor del av kyrkoavgiften direkt till vår församling (i skrivande stund 68%) och det som inte går direkt till vår församling går till församlingsutveckling (Equmeniakyrkans program för att stödja församlingar) och till församlingsplantering.

Måste man gå ur svenska kyrkan för att låta ens kyrkoavgift gå till Equmeniakyrkan? Nej det måste man inte. Man kan också välja att betala dubbel kyrkoavgift. D.v.s 1% till Svenska kyrkan och 1% till Equmeniakyrkan. Att ge sin kyrkoavgift till Equmeniakyrkan är ett väldigt enkelt sätt att stötta vår församling ekonomiskt, särskilt då många av oss redan betalar kyrkoavgift men till ett samfund som vi inte är aktiva i.

Om du skulle vilja ge din kyrkoavgift till Equmeniakyrkan så gör du det enklast genom att klicka på följande länk: Ge din kyrkoavgift till Equmeniakyrkan

Till uppbyggelse

Det finns ingen människa som kan gå igenom hela sitt liv utan att någonsin möta prövningar av olika slag och det finns heller ingen kristen vars tro aldrig prövas på olika vis. En av trons utmaningar som jag personligen ställts, och som jag inte tror att jag är ensam om att ha mött, är hotet från det likgiltiga hjärtat. Det jag syftar på är tendensen i våra liv att att ta Herren för given och inte längre beröras av det förunderliga och stora i att himmelens Gud älskat oss och älskar oss.

Andra Petrusbrevet inleds med en hälsning till de troende där aposteln säger sig skriva till dem som ”genom rättfärdigheten från vår Gud och Frälsare Jesus Kristus har fått samma dyrbara tro som vi. (2 Petr 1:2)”. Notera med vilket adjektiv aposteln beskriver tron, som dyrbar. Tron är dyrbar för honom och det är samma dyrbara tro som vi fått del av. Men varför är tron dyrbar? Vad är det som gör tron på Kristus dyrbar? Det är faktiskt inte tron i sig som gör tron dyrbar. Det är objektet för tron, Kristus, som gör tron dyrbar. Att sätta sin tro, d.v.s sin tillit och förtröstan till Jesus och överlåta sitt liv till honom öppnar nämligen dörren till ett liv i Kristus med allt vad det innebär av att få tillhöra Gud och vara föremål för hans kärlek och mottagare av hans löften.

När likgiltigheten kommer krypande så ter sig plötsligt tron inte särskilt värdefull. Den bara finns där. Som något bekvämt att luta sig mot men trons objekt Kristus väcker inte längre förundran och blir inte ett upphov till tacksamhet. Vad göra? Hur övervinner vi hotet från det likgiltiga hjärtat? Tron kommer av predikan i kraft av Kristi ord (Rom 10:17) så tala till ditt hjärta och predika för dig själv! Läs och begrunda Bibeln och Bibelns beskrivningar av vem Jesus är och påminn dig själv därigenom om vem Jesus verkligen är. Och när du predikar för dig själv begrunda vem Jesus är, smaka på orden som beskriver honom och låt Guds ord verka i dig så att förundran och tacksamhet kan väckas igen.  Gör det redan ikväll med orden från Johannes Uppenbarelse:

Och jag såg, och jag hörde rösten av många änglar runt tronen och varelserna och de äldste. Deras antal var tiotusen gånger tiotusen och tusen gånger tusen, och de sade med stark röst: ”Lammet som blev slaktat är värdigt att ta emot makten, rikedomen, visheten, kraften, äran, härligheten och lovsången!” Och allt skapat i himlen och på jorden och under jorden och på havet och allt som finns i dem hörde jag säga: ”Honom som sitter på tronen, honom och Lammet tillhör lovsången och äran och härligheten och makten i evigheters evighet!” Och de fyra varelserna sade: ”Amen.” Och de äldste föll ner och tillbad. – Upp 5:11-14

 

Förbön och tacksägelse

Den här veckan får du som ber gärna be för:

  • Herrfrukost. Be för Herrfrukosten som äger rum till helgen. Be
  • Betakursen. Be för alla gamla och nya bekantskaper som just påbörjat en Betakurs. Be att de som har en tro på Jesus blir ännu mer grundade i den och att de som ännu inte funnit Jesus skall få göra det.
  • Mötesplats. Nu har Mötesplats dragit igång på allvar. Be att Mötesplats får vara en plats av god gemenskap och tillfälle för Jesus att möta människor.

/Andreas Engström
Pastor och föreståndare
Equmeniakyrkan Gråbo