På gång

Några av sakerna som ligger i kalendern den här veckan är träff med styrelsen för bön och samtal, träff med min handledningsgrupp bestående av andra pastorer i Equmeniakyrkan, hembesök och förberedelse av predikan. Nu närmast väntar träff med konfirmanderna. I eftermiddag kommer vi ge extra tid åt en samling med förbön och lovsång. I vanliga fall är det mer fokus på undervisning och lekar av olika slag men vi vill också ge konfirmanderna möjlighet att möta Gud i bön. Be gärna att det blir en bra stund för våra ungdomar.

Predikomaterial

Vi är mitt inne i en predikoserie ”Våra själars herde och vårdare”. För dig som vill ta med dig den hem, kanske till din hemgrupp eller bönegrupp, och reflektera vidare kring det som vi predikar över på söndagarna så finns ett medföljande digitalt material framarbetat. Du hittar det genom att besöka: www.equmeniakyrkangrabo.se/herdeochvardare Där hittar du lite olika saker som kanske kan vara till hjälp för vidare bearbetning. Du kan lyssna på predikningarna i efterhand, läsa om temat för kommande predikningar i förväg eller ta del av reflektionsfrågor att samtala om i grupp eller tänka över själv i samband med din personliga andakt. Dessutom hittar du bibelversar som knyter an till predikotemat som lämpar sig att memorera eller reflektera kring, länkar till musikstycken på Spotify som vi hoppas kan tala till dig i den situation du är just nu och ett antal boktips.

Helg med Annahita Parson

Om ca två veckor får vi ett spännande besök i vår församling. Annahita Parson kommer till oss och är i Gråbo lördag den 7:e – söndagen den 8:e mars. Annahita kommer från Iran men flydde till Sverige. Hon mötte Jesus på ett dramatiskt sätt och arbetar nu som präst i Svenska kyrkan. Lördag den 7:e mars medverkar hon vid kvinnofrukosten och delar sin livsberättelse under rubrikern ”Flykten från livet”. Missa inte att anmäla dig till Anita Rydberg (Tel: 0709 55 68 67 e-post: anita.rydberg@hotmail.com) för att vara med vid  kvinnofrukosten.

Senare samma bjuder kyrkorna i Gråbo in till internationellt knytkalas. Det blir en fest för alla åldrar och nationaliteter! Ta med någon maträtt, bröd eller sötsak från den kultur du kommer ifrån. Var beredd att smaka nya smaker, få nya vänner och ha det roligt ihop. Du får gärna bidra med sång, musik, dans eller lek! Festen är gratis och alkoholfri. På knytkalaset kommer Anahita att medverka. Anmälan till knytkalaset görs hos Frida Vikström, (Tel 0302- 496112, 0721-809112).

Helgen avslutas med att Annahita predikar i söndagens gudstjänst. Vi har en spännande helg att se fram emot!

10 & 1 Bibel

I föregående ”Ord från pastorn” noterades att flera personer har frågat om 10 & 1 Bibel fortsätter och om det finns något material till det. Materialet håller på och arbetas fram. Så du som redan är med i en grupp kan se fram emot det och du som inte är med i en 10 & 1 Bibel-grupp men vill träffas för spännande bibelstudie, samtal och bön tveka inte att kontakta mig så slussar jag dig vidare. Jag kommer också att sätta upp en lista på kyrktorget där du har möjlighet att anmäla intresse. Den här gången kommer materialet att utgå från 1:a Korintiebrevet.  Det är ett brev som adresserar många heta potatisar. Så förbered dig på att studera vad Paulus säger om såväl uteslutning av församlingsmedlemmar som tungotal och Andens gåvor. Hela den bredden finns i brevet!

Besök från Holsby brunn

Den här veckan har vi besök av bibelskolestudenter från Holsbybrunn som finns med i församlingens verksamheter på olika sätt.

Till uppbyggelse

För någon veckan sedan var det sopplunch i vår kyrkbyggnad. I samband med soppluncherna brukar jag hålla en kortare andakt med besökarna och den här gången läste jag en text ur Niklas Piensohos bok 100 Dagar med Jesus. I kapitlet som jag läste ur återgav Niklas en gammal predikanthistoria han hört. Om den var sann eller inte lät han vara osagt men poängen i berättelsen var ändå god.

Berättelsen handlade om en kvinna vars son beslutat att emigrera till Amerika. Det här var på den tiden då många människor lämnade Sverige och kommunikationerna mellan Sverige och Amerika var inte vad de är idag. Men sonen lovade att sända brev hem till Sverige och att, när han etablerat sig och skaffat sig arbete, skicka pengar till sin mor så att hon skulle klara sig också på ålderdomens dagar. En tid efter att sonen kommit till Amerika så började breven anlända till Sverige. Sonen berättade om hur han lyckats ta sig fram i samhället, hur han gjort goda affärer och efter en tid hur han bildat familj. Ja faktum var att han lyckats väldigt bra, han hade blivit förmögen.

När en präst kom på besök hos sonens mor hemma i Sverige beklagade hon sig. Hon berättade om sonen som lämnat henne och som lovat att skicka pengar. Men det hade han inte gjort, trots att han skrivit om hur väl han lyckats i det nya landet. Det enda han hade skickat henne var gröna lappar med gubbar på och modern visste inte alls vad hon skulle med dessa lappar till. Eftersom lapparna trots allt påminde kvinnan om hennes son så hade hon tagit lapparna och klistrat upp dem på väggen i sitt sovrum. Prästen kunde inte tro sina öron och inte heller sina ögon, när han steg in i kvinnans sovrum möttes han av en förmögenhet. Runt om i sovrummet satt dollarsedlar uppklistrade. Kvinnan hade sovit mitt i en förmögenhet och inte förstått vad sonen givit henne.

Niklas avslutar kapitlet i boken med följande tänkvärda ord:

Jesus säger att man behöver kunna se Guds rike. Att se är förutsättningen för att kunna ta del av något och kunna ta till sig. Paulus säger vid ett tillfälle att vi alla lever, rör oss och är till Gud. Men det är som att vi inte ser det. Vi ser inte den godhet han visat oss. Jesus har dött för våra synder och gett oss möjligheten till nytt liv och ny kraft. Det är som att vi ligger och sover mitt i hans möjligheter.

Att bli född på nytt är att få upp ögonen för alla Guds möjligheter i våra liv. Ser du Guds rike omkring dig? Ser du Guds godhet mot dig eller lever du som den gamla damen? Fattig, fast omgiven av rikedom?

Förbön och tacksägelse

Den här veckan får du som ber gärna be för:

  • 150-års firande. Be att jubileumsåret, då församlingen firar 150 år blir inspirerande och ger framtidstro.
  • Annahita Parson. Be för helgen med Annahita Parson. Be att människor berörs av hennes vittnesbörd om Jesus och att några får fatta beslut om att omvända sig och ge sina liv till Jesus.
  • Tacka. Tacka Gud för att Fackelbärarnas bibelskola i Holsbybrunn tänker att vår församling kan vara till välsignelse för ett team av ungdomar och att vi kan bli välsignade av dem.

/Andreas Engström
Pastor och föreståndare
Equmeniakyrkan Gråbo