På gång

I söndags frågade en församlingsmedlem mig om jag fortfarande gjorde några utskick till församlingen eller om det var fel på hans mejl. Det var emellertid inget fel på personens e-postadress, det är jag som inte skrivit något ”Ord från pastorn” på ett tag. Min grundtanke är att skriva varannan vecka. Av olika anledningar har det inte blivit så under månaden som gått men nu kommer det ett ”Ord från pastorn”.

Under månaden som gått har mycket av det vanliga arbetet rullat på för arbetslaget i församlingen. För min del har det inneburit predikoförberedelser, möten med konfirmander, beta-kurs, själavårdssamtal med församlingsmedlar, medlemsskola  och ett och annat hembesök. Det finns några saker som jag håller på och arbetar med just nu som jag skulle vilja nämna lite särskilt.

Finns intresse för en parrelationskurs?

För det första. Vi är många i vår församling som lever i en parrelation. Vissa befinner sig mitt i småbarnsåren, andra har passerat småbarnsstadiet och har tonåringar. Åter andra har sett sina barn växa upp och flytta hemifrån. Oavsett var i livet man befinner sig så är jag övertygad om att en parrelation mår bra av friskvård. Ni har säkert hört liknelsen tidigare, men på fredag har jag bokat tid för service av min gamla skruttiga Saab. Den har gått lite mer än 21 000 mil men hänger av allt att döma (hoppas jag) fortfarande med. Varför servar jag bilen? För att jag vill att den ska hålla och fungera så länge som möjligt. Det är jobbigt och tröttsamt när bilar går sönder.

Hur mycket jobbigare och slitigare är det inte då ett äktenskap kärvar? Jag är ganska säker på att de allra flesta människor skulle välja bilkrångel framför relationskrångel alla dagar i veckan. Om vi dessutom tror att äktenskapet är något som är instiftat av Gud (1 Mos 1:28; Matt 19:4; Ef 5:32) så ger det ytterligare en motivation att ta hand om våra parrelationer på bästa sätt. Därför har jag och församlingens verksamhetsråd funderat över vad vi som församling kan göra för att stötta personer i församlingen, men också i vårt samhälle, som lever i ett äktenskap eller i en parrelation och det finns en idé.

Jag har pratat med en man vid namn Mikael Gunnardo som driver ett företag som heter relationsfirman. Han arbetar med samtal, föreläsningar och parkurser. Om det finns ett intresse av det i församlingen så skulle Mikael kunna komma till oss tre lördagar under våren för att hålla en parrelationskurs. Upplägget är i grova drag att träffas en lördag, få ta emot undervisning och samtala med varandra och sedan jobba vidare med uppgifter hemma mellan träffarna. Du kan läsa mer om hur Mikael brukar lägga upp sin kurs på: http://www.relationsfirman.se/parrelationer/ (scrolla längst ned på sidan). På hemsidan hittar du också mer information om vem Mikael Gunnardo är.

Poängen är inte att ens relation eller äktenskap måste vara på väg att gå sönder för att man skall vara med på kursen. Poängen är att oavsett om du lever i en relation som fungerar jättebra eller i en relation där du upplever att det är ganska svårt så önskar jag som din pastor att du skulle beredas möjlighet att ”ta in din relation på service”. En sådan här kurs kommer kanske inte kunna lösa alla problem som kan tänkas finnas i en relation, men den skulle kunna vara ett utmärkt tillfälle att stärka det som redan fungerar bra eller att bli något som vänder en negativ trend i en relation.

Så nu är helt enkelt min fråga, skulle du och din partner vilja vara med på en sådan här kurs? Om så är fallet så får du gärna höra av dig till mig så att jag och verksamhetsrådet får reda på om det finns ett intresse eller inte för att göra en satsning av det här slaget.

Musik i jul

Så till det andra som jag vill nämna lite extra. I år är ingen vanlig julkonsert med sångare och musiker från församlingen inplanerad. Det betyder faktiskt inte att vi står barskrapade vad det gäller julmusik inför julen. Tvärt om faktiskt. I december månad finns nämligen två tillfällen att få ta del av julsånger och julmusik i olika former. Den 15:e december kl 18.00 får vi besök av Smyrna Brass, ett brassband med bas i Smyrna i Göteborg. När jag pratade med Smyrnas Brass ordförande så var han väldigt glad över att få komma till Gråbo och spela. Man skulle nästan kunna tro att de inte har några spelningar! Men så är inte fallet, de har spelningar både här och där men hade goda minnen från förra tillfället de spelade i Gråbo.

Den 20:e december kl 18.00 är det dags för julens andra musikaliska höjdpunkt. Eller om det blir en musikalisk höjdpunkt eller inte beror faktiskt på dig! För då intar kyrkorna tillsammans med Gråbos medskapandegrupp och Lekstorps IF Mjörnbotorget för att sjunga in julen tillsammans. Vi kommer tillsammans att bjuda in Gråbo att sluta upp på torget för att ta del av go gemenskap, glöggfika och att sjunga klassiska julsånger tillsammans. Jag tror att det kan bli ett tillfälle då en go julstämning kan infinna sig. Men mer än så, jag tror att det kan bli en samling då julens budskap kan förmedlas till många människor. Så ta chansen och bjud med dig din granne för att vara med och sjunga in julen!

Bilda

Till sist. Ni som har hand om en Bilda-lista i något sammanhang och har dem i pappersformat. Se till att de blir ifyllda och lämnade till Solveig Sävinger. Det här året har vi fått utbetalat från Bilda strax över 11 000 kr. Hur mycket pengar vi kan få av Bilda avgörs av hur många grupper och samlingar vi har rapporterat till dem.

Förbön och tacksägelse

Den här veckan får du som ber gärna be för:

  • Nyårsläger. Be för förberedelserna inför det nyårsläger som många av församlingens ungdomar kommer att åka på i Trysil och för ledarna som arbetar med förberedelser och be för ungdomarna inför lägret.
  • Valberedningen. Snart är det ett nytt år och med det kommer också ett årsmöte för församlingen. Just nu arbetar valberedningen för fullt inför årsmötet. Be om Guds ledning.
  • 1:a advent. På söndag firar vi 1:a advent och söndagens gudstjänst brukar vara välbesökt. Be att både att regelbundna gudstjänstdeltagare och mindre regelbundna besökare får möta Jesus till uppmuntran och uppbyggelse.

/Andreas Engström
Pastor och föreståndare
Equmeniakyrkan Gråbo